Ontwikkelingen in het ontwerp van FTTH glasvezelnetwerken hebben geleid tot een grotere afhankelijkheid van open-source gegevens. Hoewel deze gegevens aantrekkelijk zijn om tijd en kosten te besparen, is gebruik buiten de strategische planningsniveaus van netwerkontwerp misschien (nog) niet aan te raden. We leggen je uit waarom.
De mogelijkheden voor netwerkontwerpers zijn de afgelopen jaren gegroeid met de opkomst van open data in de vorm van hoogwaardige satellietbeelden, straatweergave en vrij beschikbare kaarten met stadstopologie. Ontwerpers kunnen nu geo-basiskaarten gebruiken onder hun tekeningen in CAD of in GIS, straatweergave gebruiken als een ‘site survey’-tool om snel de omgeving van de tekening te controleren, en de locatie van straten en gebouwen controleren met behulp van opensource kaarten, waarvan de gegevens ook kunnen worden geïmporteerd en gebruikt als entiteiten in een GIS-systeem.
Vanwege de vaak direct beschikbare aard is er een trend om verder te gaan dan het gebruik van data als hulpmiddel: opensource data gebruiken als daadwerkelijke invoer-gegevensbron voor het netwerk. Omdat opensource data meestal gestandaardiseerd is, kunnen automatische functies worden gecreëerd om invoergegevens te combineren met de netwerktopologie/regelset om on-the-fly een FTTx-netwerk te creëren.
Dergelijke geautomatiseerde netwerken zijn zeer snel en goedkoop te creëren en kunnen in het begin mooie resultaten opleveren, maar leiden waarschijnlijk niet tot nauwkeurige materiaallijsten en resulteren niet in ontwerpen die geschikt zijn voor daadwerkelijke netwerkconstructie. Uiteindelijk zal de ontwerper nog steeds handmatig moeten tekenen of wijzigen en zal veel automatisch werk opnieuw moeten worden gedaan.
In feite is het vertrouwen op deze gegevens niet zonder nadelen. Om te beginnen hebben niet alle landen open data beschikbaar, dus in deze landen zou je niet ‘business as usual’ kunnen doen, wat tot moeilijkheden zou kunnen leiden. En zelfs in landen met data is vitale informatie zoals het aantal Fiber Termination Units (FTU) of huisnummers niet aanwezig in identifiers van home-entiteiten. Dit zou planners en ingenieurs in het ongewisse laten als het niet wordt gecombineerd met andere gegevens.
Een ander probleem is dat dit soort gegevens niet is geverifieerd en dus in veel gevallen niet up-to-date of nauwkeurig is. Dit betekent natuurlijk dat wanneer u vertrouwt op open-sourcegegevens, dit vaker wel dan niet kan leiden tot een onjuist ontwerp. Vooral wanneer on-site onderzoeken ook buiten het engineeringproces worden gelaten (daarover later meer). Om de zaken nog ingewikkelder te maken, worden open data meestal verwerkt in op GIS gebaseerde omgevingen, die zich meestal niet zo goed lenen voor het aanpassen van een ontwerp dat gereed is voor constructie (een low-level netwerkontwerp).
Om deze redenen stellen we voor om het vertrouwen op open data te beperken tot strategische/haalbaarheidsstudies. Naast basisontwerpen op hoog niveau, zijn de ‘old-school’ manieren van FTTx-netwerkontwerp nog steeds belangrijk: nauwkeurige invoergegevens en verificatie in het veld met behulp van site-onderzoeken zijn nodig.
Nauwkeurige gegevens zijn misschien niet altijd beschikbaar, maar in de meeste landen kan men uiteindelijk toegang krijgen tot kadastrale gegevens en gegevens over bestaande infrastructuur zoals kabelgoten, palen en buisleidingen. Dergelijke gegevens zijn essentieel voor een werkbaar ontwerp, aangezien het negeren van bestaande infrastructuur onvermijdelijk tot problemen zal leiden. Het kan gaan om vergunningen, om afwijkend/meerwerk verzoeken van aannemers die kunnen leiden tot extra kosten en planningsproblemen en zelfs om ongevallen in het veld met bijvoorbeeld gasleidingen.
Zelfs met nauwkeurige gegevens zullen er altijd onzekerheden in het ontwerp zijn, en site surveys zijn belangrijk om deze fouten uit te sluiten. Ze zijn tijdrovend, maar kunnen met moderne technologie (tablets en mobiele CAD-software) snel worden uitgevoerd.ITSimplicity Solutions BV is van mening dat opensource data op dit moment, net als automatisering, gezien moet worden als slechts een nuttig hulpmiddel en niet als middel om een doel op zich te bereiken. Het is nuttig om ofwel een heel basaal (strategisch) idee te krijgen van het FTTx-doelgebied, om de ontwerper te helpen bij het netwerk ontwerp, of om te helpen bij het verkrijgen van de basisnetwerk invoergegevens.